martes, 24 de abril de 2012
UN ESTUDI ENTRE LA UAB I L’ICSURO CONCLOU QUE LA INDÚSTRIA DEL SURO RETÉ MÉS CO2 DEL QUE EMET
UN ESTUDI ENTRE LA UAB I L’ICSURO CONCLOU QUE LA INDÚSTRIA DEL SURO RETÉ MÉS CO2 DEL QUE EMET
Durant la presentació dels resultats també s’ha mostrat com es validarà la petjada de carboni de les empreses del sector surer Amb aquest projecte, la indústria del suro és la primera de l’estat que ha mesurat la seva petjada de carboni a nivell de sector. Tanmateix, la present investigació ha posat de manifest que globalment un tap de suro contribueix a fixar 234 g de CO2, per tant, s’ha calculat que les bodegues que utilitzin tap de suro poden reduir entre un 18-40% del balanç de CO2 de les seves ampolles. Així, doncs, a banda de ser tècnicament, el millor tapament, el tap de suro és l’opció sostenible indiscutible per a les bodegues.
Amb els resultats d’aquest estudi s’ha calculat que el sector surer català està contribuint a mitigar el canvi climàtic amb un 2,5% segons el compromís de la Generalitat de Catalunya basat en el Protocol de Kyoto.
La presentació pública de l’estudi de la petjada ecològica dels taps de suro s’ha realitzat en el marc de la Fira Alimentària al Saló Intervin durant les jornades Taste & Flavours de la mà de representants de l’Institut Català del Suro, AECORK, Inèdit- UAB i el Conseller d’Agricultura. Així com, FIVIN (Fundació per la investigació del vi i la nutrició), INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), AVC (Associació Vinícola Catalana) i Institut del Cava. Amb aquesta presentació, els representants de les diverses institucions de l’Administració, suro i vi, han mostrat el seu compromís per unir esforços davant la lluita contra el canvi climàtic i portar a terme accions que ajudin a mitigar-lo. En aquest sentit, el Conseller d’Agricultura, en roda de premsa prèvia a la presentació, va expressar el seu suport institucional al sector surer català i va exaltar el tap de suro en termes de qualitat, seguretat alimentària i gran valor ambiental.
En la mateixa jornada s'ha presentat el projecte de validació de la petjada de carboni individual de cada empresa. Per dur a terme aquesta tasca, s'ha dissenyat una calculadora que mesura les emissions de CO2 i un sistema d'acreditació conjuntament entre l'ICsuro i Inèdit-UAB. Aquest projecte es vol implementar a nivell europeu amb la col•laboració de la Confederació Europea del Suro (CELIÈGE). Així mateix, s’ha creat una marca que simbolitza la contribució de la indústria del suro a pal•liar els efectes del Canvi Climàtic. La marca recull la reducció mitjana en grams de CO2 que suposa la producció d’un tap de suro natural. (vegeu imatge)
El projecte global, liderat per Bodegas Torres, ha comptat amb un pressupost de 27 milions d’euros i ha agrupat unes 27 empreses del sector, 31 grups multidisciplinaris vinculats a 17 centres públics d’investigació i 5 centres tecnològics, els quals han estudiat els efectes del canvi climàtic en les vinyes i han buscat solucions per a pal•liar-lo.
La majoria de les línies mestres d’aquest projecte tenen un enfocament d’adaptació a les conseqüències al canvi climàtic, en el cas de la línia en la que participa el suro l’èmfasi és aportar solucions per mitigar-lo.
En aquest sentit, el projecte ha estat conduit per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Català del Suro i l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) i ha tingut una durada de 4 anys (2008-2011). L’estudi s’ha realitzat a través de l’eina de l’anàlisi del cicle de vida (ACV) i s’han constituït tres grups de treball: taps per a vi tranquil, taps per a cava/champagne i finques forestals, en els quals s’ha mesurat l’impacte de la petjada ecològica del suro des del bosc a la bodega.
Orígen informació: Institut Català del Suro
Durant la presentació dels resultats també s’ha mostrat com es validarà la petjada de carboni de les empreses del sector surer Amb aquest projecte, la indústria del suro és la primera de l’estat que ha mesurat la seva petjada de carboni a nivell de sector. Tanmateix, la present investigació ha posat de manifest que globalment un tap de suro contribueix a fixar 234 g de CO2, per tant, s’ha calculat que les bodegues que utilitzin tap de suro poden reduir entre un 18-40% del balanç de CO2 de les seves ampolles. Així, doncs, a banda de ser tècnicament, el millor tapament, el tap de suro és l’opció sostenible indiscutible per a les bodegues.
Amb els resultats d’aquest estudi s’ha calculat que el sector surer català està contribuint a mitigar el canvi climàtic amb un 2,5% segons el compromís de la Generalitat de Catalunya basat en el Protocol de Kyoto.
La presentació pública de l’estudi de la petjada ecològica dels taps de suro s’ha realitzat en el marc de la Fira Alimentària al Saló Intervin durant les jornades Taste & Flavours de la mà de representants de l’Institut Català del Suro, AECORK, Inèdit- UAB i el Conseller d’Agricultura. Així com, FIVIN (Fundació per la investigació del vi i la nutrició), INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), AVC (Associació Vinícola Catalana) i Institut del Cava. Amb aquesta presentació, els representants de les diverses institucions de l’Administració, suro i vi, han mostrat el seu compromís per unir esforços davant la lluita contra el canvi climàtic i portar a terme accions que ajudin a mitigar-lo. En aquest sentit, el Conseller d’Agricultura, en roda de premsa prèvia a la presentació, va expressar el seu suport institucional al sector surer català i va exaltar el tap de suro en termes de qualitat, seguretat alimentària i gran valor ambiental.
En la mateixa jornada s'ha presentat el projecte de validació de la petjada de carboni individual de cada empresa. Per dur a terme aquesta tasca, s'ha dissenyat una calculadora que mesura les emissions de CO2 i un sistema d'acreditació conjuntament entre l'ICsuro i Inèdit-UAB. Aquest projecte es vol implementar a nivell europeu amb la col•laboració de la Confederació Europea del Suro (CELIÈGE). Així mateix, s’ha creat una marca que simbolitza la contribució de la indústria del suro a pal•liar els efectes del Canvi Climàtic. La marca recull la reducció mitjana en grams de CO2 que suposa la producció d’un tap de suro natural. (vegeu imatge)
El projecte global, liderat per Bodegas Torres, ha comptat amb un pressupost de 27 milions d’euros i ha agrupat unes 27 empreses del sector, 31 grups multidisciplinaris vinculats a 17 centres públics d’investigació i 5 centres tecnològics, els quals han estudiat els efectes del canvi climàtic en les vinyes i han buscat solucions per a pal•liar-lo.
La majoria de les línies mestres d’aquest projecte tenen un enfocament d’adaptació a les conseqüències al canvi climàtic, en el cas de la línia en la que participa el suro l’èmfasi és aportar solucions per mitigar-lo.
En aquest sentit, el projecte ha estat conduit per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Català del Suro i l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) i ha tingut una durada de 4 anys (2008-2011). L’estudi s’ha realitzat a través de l’eina de l’anàlisi del cicle de vida (ACV) i s’han constituït tres grups de treball: taps per a vi tranquil, taps per a cava/champagne i finques forestals, en els quals s’ha mesurat l’impacte de la petjada ecològica del suro des del bosc a la bodega.
Orígen informació: Institut Català del Suro
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario