lunes, 12 de mayo de 2014
L’altre plat de la balança comercial
ALBERT PLA NUALART
ESCRIC AQUEST ARTICLE al Baix Camp, envoltat de feixes
que no fa tants anys estaven plenes de rendibles avellaners. En
sobreviuen tan pocs com són pocs els súpers on encara trobes
avellana de Reus, tan incomparablement més saborosa que la turca.
I amb el gust d’aquesta avellana a la boca em pregunto fins a quin
punt és cert que l’única manera de sobreviure en el món global és
exportar, com ens diuen les altes escoles de negocis en un discurs prou
únic per ignorar que una balança té dos plats.
Si no ens movem del curtterminisme, segur que tenen
raó. Però la meva lògica, repatània als dictats dels economistes,
percep alguna cosa intrínsecament insolidària i insostenible en
aquest camí.
Exportar, en aquest cas, vol dir vendre més
del que compres, perquè si compres igual o més del que vens deixes de
ser un país exportador. ¿Poden tots els països del món vendre més del
que compren? A qui? Als marcians? I si no poden, ¿no estem parlant d’una
supervivència que condemna d’altres, molts milions d’altres, a malviure?
Però exportar vol dir molt més: vol dir
també crear necessitats artificials, i fer anar a tota màquina
centrals tèrmiques mentre es fon el gel, i reduir a nivells d’esclavatge
el preu d’una mà d’obra desesperada i vulnerable.
I quan arribo aquí no puc evitar mirar
l’altre plat de la balança, que subvertint tots els principis
neoliberals em diu la següent blasfèmia: “L’única manera de
sobreviure és importar menys”.
I ja posats a dir-la grossa, afegeix: “Només
sobreviurem en aquest fatigat planeta si aprenem a viure amb el
mínim necessari per no renunciar a la plenitud humana, si recuperem el
gust per produir el que ens cal, encara que surti més barat que ho faci
un pobre desgraciat a l’altra punta de món”.
No aneu errats si concloeu que l’avellana de Reus m’ha pujat al cap.
Origen informació: Diari Ara
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario