Com es fa un tap de suro i quines qualitats té? Espelt ens ho explica
Del suro al tap és una activitat organitzada pel celler empordanès Espelt
De juliol a setembre es pot fer la visita a la sureda per entendre’n el seu valor i el paper que ha tingut el suro la nostra cultura
“Per obtenir suro bo calen tres generacions altruistes: l’avi planta l’alzina surera; al cap de trenta o quaranta anys o més, el fill en treu el pelagrí; al cap de trenta anys més, el nét pela el primer suro, i a partir d’aleshores ho farà cada 12-15 anys”. Salvador Garcia-Arbós.
Els boscos surers o els suros, com es coneixen popularment a l’Empordà, són un dels símbols de la cultura mediterrània, al costat, entre d’altres, de la vinya i l’olivera. Malgrat que grecs i romans ja utilitzaven el suro per tapar les àmfores de vi, la indústria surera arrela al nostre territori, especialment a la zona de l’Albera i les Gavarres, a la segona meitat del segle XVIII, ja que els elaboradors vitivinícoles, primerament a França i Anglaterra, descobreixen els avantatges d’aquest material natural per tapar les ampolles de vidre. Hem de tenir en compte que fins al moment s’utilitzaven ampolles de ceràmica i bótes per transportar el vi, però amb l’aparició d’un vidre més resistent, va caldre també un material que tanqués hermèticament les ampolles, i va ser el moment de la reaparició del suro.
Segons les primeres referències que en tenim, l’activitat surera es concentrava en petits pobles de l’Albera com Agullana, Darnius o Sant Llorens de la Muga,entallers artesanals que elaboraven taps per als viticultors francesos. A mesura que l’Empordà creix i esdevé una zona vitivinícola de referència, la demanda de taps de suro no deixa d’augmentar i, com a conseqüència, la indústria surera. Als darrers anys del segle XIX s’introdueixen noves màquines que requereixen de noves instal·lacions i d’edificis adaptats a les noves tecnologíes.
Així doncs se’ns fa evident que el món del suro ha estat lligat al món del vi des de fa molts anys, i que hi ha una estreta relació entre vi, suro i dieta mediterrània que perdurarà en el temps i que esperem que continuï en el futur.
Qualitats del tap de suro
El tap de suro aporta propietats positives al procés de vinificació. En destaquen tres característiques:
- En primer lloc, la seva qualitat en referència a la seva durabilitat i resistència a la humitat, ja que és impermeable al líquid i permeable a l’oxigen.
- En segon lloc és un producte natural que permet el contacte amb els aliments, és a dir, és segur per al consum.
- Finalment, té un valor mediambiental molt alt, ja que és un producte reciclable, ecològic i sostenible.
Aquestes tres característiques el converteixen en un gran aliat del vi. Tant el tap de suro com el vi són vius i evolucionen conjuntament. Gràcies a la indústria surera els boscos de suro es mantenen, es conserven i es cuiden,així com la seva biodiversitat, perquè continuïn formant part del paisatge mediterrani.
No podem oblidar que les alzines sureres serveixen de tallafocs, ja que la seva escorça actua com a aïllant tèrmic, protegeix l’arbre i impedeix que el foc avanci.
Un dels moments més importants per als suros és el de la lleva, l’extracció del suro, que es du a terme d’una manera totalment manual, tal com es feia dos segles enrere. El suro es lleva sense causar-li cap mal a l’arbre, és un procés molt respectuós, i es regenera de seguida, talment comla cua de les sargantanes. Les persones que es dediquen a arrancar el suro de l’arbre s’anomenen peladors i han de tenir experiència, ja que es fàcil malmetre l’escorça de l’alzina. El de pelador és un d’aquells oficis que, malauradament, s’ha anat perdent.
Des d’Espelt Viticultors som conscients de la simbiosi entre el vi i el suro, i per aquesta raó us proposem endinsar-nos en un dels boscos de suros que s’exploten a l’Empordà, i ho farem de la mà de Josep Rigau, empresari forestal i surer. Coneixerem el paper que ha tingut el suro en la història del vi i la seva importància tant a nivell econòmic i social com ecològic. Però també us explicarem on viuen les alzines i quina vida tenen, així com quines cures necessiten, entre altres secrets. Per acabar-ho d’arrodonir, es complementa la visita amb un petit tastet i la degustació d’un dels nostres vins.
Activitat “Del suro al tap”
Informació pràctica:
15 de Juliol – activitat lleva del suro (10 h)
5 d’Agost (10 h)
2 de Setembre (16 h)
7 d’Octubre (16 h)
Per a més informació i reserves:http://www.espeltviticultors.com/ca/activitats/del-suro-al-tap
No hay comentarios:
Publicar un comentario