La Farga de Arion: el olivo más viejo de España. Según la Universidad Politécnica de Madrid tiene 1.701 años y está en Tarragona
Una olivera d'Ulldecona, entre les més velles del món. Un estudi de la Universitat Politècnica de Madrid revela que té més de 1.700 anys
La Farga de Arion: el olivo más viejo de España |
Presentació de l'estudi davant 'la Farga de l'Arion', a Ulldecona. Foto: Cedida |
El estudio ha sido dirigido por el catedrático de Dasometría de la Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Montes, Forestales y de Medio Natural de la UPM, Antonio Prieto.
Los trabajos de datación se han centrado en el estudio del perímetro del tronco de los árboles a 50 centímetros del suelo y, con telemetría láser, se ha levantado la sección que ha permitido efectuar los cálculos específicos para conocer la edad del árbol.
Un procedimiento que se ha utilizado como alternativa a otros métodos, como el carbono 14 o la medición de los anillos de crecimiento, que no se han podido aplicar en este proyecto.
Los trabajos han sido patrocinados por la fundación del Banco Santander a instancias de la Mancomunidad de la Taula del Sénia.
El Territorio del Sénia, formado por 27 pueblos valencianos, catalanes y aragoneses, conserva la mayor concentración de olivos monumentales del mundo: 4.798 de más de 3,50 metros de perímetro de tronco a 1,30 metros del suelo, repartidos por 22 pueblos.
.....
Un estudi de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) ha determinat que l'olivera coneguda com 'la Farga de l'Arion', a Ulldecona (el Montsià), és la més vella de Catalunya, de l'estat espanyol i es troba entre les més antigues del món. Té una edat estimada de 1.701 anys i es creu que s'hauria plantat el 314 dC durant el regnat de l'emperador Constantí I.
L'estudi ha estat dirigit pel catedràtic de Dasometria de l'Escola tècnica superior d'enginyers de muntanyes, forestals i de medi natural de la UPM, Antonio Prieto.
Els treballs de datació s'han centrat en l'estudi del perímetre del tronc dels arbres a 50 centímetres del sòl. Amb telemetria làser s'ha aixecat la secció que ha permès efectuar les operacions específics per calcular l'edat de l'arbre. Un procediment que s'ha utilitzat com alternatiu a altres mètodes, com el del carboni 14 o el mesurament dels anells de creixement, que no s'han pogut aplicar en aquest projecte.
Els treballs han estat patrocinats per la fundació del Banc Santander a instàncies de la Mancomunitat de la Taula del Sénia.
El Territori del Sénia, format per 27 pobles valencians, catalans i aragonesos conserva la major concentració d'oliveres monumentals del món: 4.798 de més de 3,50 metres de perímetre de tronc a 1,30 metres del terra, repartits per 22 pobles.
Orígen informació: Nació Digital - Olimerca
No hay comentarios:
Publicar un comentario